tisdag 28 juni 2016

Hjo-Hjo har pinkat in södra piren


Man blir som konsternerad, 19 grader i Vätternhavet mot 9 häromdagen, eller veckan om det ska vara så noga. Hjo-Hjo plaskar på i plurret. Vore han inte såpass svartmuskig skulle man nästan kunna tro att han hette Esther Williams. Och Strandpromenaden är fortfarande förvillande lik Promenade du Soleil. Om man bortser från alla strandnära restauranger som serverar rosévin till moules fritten. Men icke isterband och stuvad potatis. Dessvärre.

Jo, där går Bloggaren och funderar på stora britter som trivs på liten ö. Och i dyra solen i Provence. För nu rasar pundet. Och hemma på ön regnar det. Mer än brukligt. Man undrar hur blöt Boris J blir i rampljuset.

Och nu har Hjo-Hjo pinkat in södra piren. Och förklarat den invigd. Bara så ni vet den 1:a juli – att Hjo-Hjo var först!

Till sist säger Bloggaren bara en sak, eller två: Heja Islandur. Och Lars Lagerbäckur. 








onsdag 22 juni 2016

Dålig tippare


Eftersom Bloggaren är en usel tippare kan man bara hoppas att den färdigheten håller i sig över kvällens EM-match. Vi säger 4-0 till Belgien. Så får vi se hur det blir med den saken.

Förvisso har vi haft bättre landslag än dagens – och bättre förbundskaptener också.

Laban Arnesson hör inte till den skaran, visserligen lyckades han övertala Torbjörn Nilsson att ställa upp för landslaget igen. Men det hjälpte föga fast det länge såg så ut. Laban A var inte bra. Olle Nordin var inte heller bra. Bloggaren minns 1-2, 1-2, 1-2 i Italien 1990.

Men Tommy Svensson var görbra. Och Tommy Söderberg rolig: boom boom, swop swop. Och bra, 2004 var vi en boll i ribban och en i stolpen från att nå ända in i kaklet. Eller åtminstone en semifinalplats. Lagerbäck var nog bra han med, men tråkig. Om Hamrén säger Bloggaren ingenting, så har han ingenting sagt.

Förresten kan vi säga 5-0. Man vet aldrig, det kan hjälpa.

Ja, det var också ett inlägg, säger hustrun. Bara en massa förbundskaptener. Inget Hjo och ingen Hjo-Hjo. Men Laban Arnesson. Suck.




söndag 19 juni 2016

Vätternrunda och italiensk pizza


Med 2016 års upplaga av Vätternrundan framför ögonen sitter Bloggaren på Vete & Råg och latar sig. Äter pizza av den italienska typen, de som liknar pizzorna på Cyrano i Göteborg och där kallas franska, och som smakar bättre för var tröttkörd Vätternrundacyklist (halva loppet återstår) som passerar. - Hej å hå, cykla på! Heja, heja, heja! Bloggaren hoppas att de inte glömt stjärträddaren hemma.




Och om någon undrar kan Bloggaren meddela att dagens morgonkissrunda är grön så att. Det är tur att hunden är så pass svart. Gröna Hund har väl alla hört talas om. Åtminstone vi som är vuxna. 


Dagens badtemperatur: 11 grader. Man badar snabbt.



onsdag 15 juni 2016

Vätternhäng


Vätternhänget på Grönköping är magnifikt. Stockholmsungdomarna, de våra, kan inte annat än göra tummen upp. - Kan man bara få en rekmacka och en malt också, så blire fem sikar av fem möjliga. Men då skare va vätternreker. Såna maneter. - Det ger sig, säger Bloggaren.

Hjalmar äter och sover, tittar storögt upp, gäspar och sover igen. Vätternhäng, vad är det för särskilt med det? Hjo-Hjo är oerhört nyfiken, slickar den lille på tårna eller där han kommer åt. Vore han tre månader, Hjalmar, istället för tre veckor skulle han kikna av skratt. Och dra hunden i handtaget därbak. Hoppla, hoppla!



Och nu ska morfar plantera ett träd på Västergatan. Hjalmars träd. Kan det vara den där platanen det har talats så mycket om? Mycket möjligt, vi får ta oss en titt på Hagens i Fågelås först. Och sjunga en vaggande vacker visa: Saskia har ett namn med klang / Hon jobbar på ett pilsnerpang / Häller upp öl åt grabbarna / Grabbarna tycker hon är bra. Finns den med i Nu ska vi sjunga, undrar mormor.

Och i Vättern var det visst 17 grader häromdagen. Det tar sig...
















söndag 12 juni 2016

Konstgjorda sjöar har vi aldrig hört talas om i Hjo

Angående Cotignac och dess plataner från senaste blogginlägget. Man kan nästan få för sig att Bloggaren längtar till fransklandet mer än till hamnen i Hjo. Som om moules frites skulle vara så mycket finare än fläsk och rårakor på Hamnkrogen. Men icket. Fransyska visiter i all ära men.

Vem skulle då dutta vatten på avenbokshäcken och potatisen i tunna? Eller ligga i hängmattan och filosofera om hur Zlatan och hans hjälpredor ska dänga till franskarna i finalen. Vem?

Man undrar hur det skulle se ut. Om Bloggaren satt i Cotignac och stoppade i sig ostron dagarna i ända. Och försummade att rapportera när Vättern blivit badfähig för andra än hundar. Så att skövdeborna kan få sig ett dopp i en sjö som är en sjö. På västkusten dessutom. Konstgjorda sjöar har vi aldrig hört talas om i Hjo.

Fast Hjo-Hjo skulle avgjort trivas bland de söta mademoisellerna på Cours Gambetta. Och hos slaktaren uppe i backen.

Men tänk inte på det nu, säger hunden snusförnuftigt. Tänk på avenbokshäcken.



onsdag 8 juni 2016

Under platanerna i Cotignac

Ingenstans trivs Bloggaren bättre än under platanerna i Cotignac. Där han vid 18-tiden tar sig en Kronenbourg 1664 på Cours Gambetta, och kanske två. I väntan på kvällens kulinariska övningar, förslagsvis sniglar och d'agneau på ett eller annat vis. Och rött vin från trakten. Jo, där kan Bloggaren stanna. En stund i skuggan av platanerna. Grunnande på vad gott han uträttat i livet som förunnat honom denna provencalska by, 2 steg från paradise.

Fast det var platanerna. För även Göteborg har sin platan, vid Harry Hjörnes plats. Där står den och ser mager ut, som en skrika. Bloggaren blir som. Uppenbart att Göteborg inte har det rätta platanska myllan.

I Hjo däremot, på Västergatan i söderläge bakom friggeboden. Där har Bloggaren räknat ut att klimatzon 1 råder. Så då får det bli så, det är där den ska stå, Skaraborgs första platan. Kan verka lite i skymundan bakom frigge kanske. Men Harre det kunde vart värre, och blir den inte frodigare än hos Harry Hjörne så är ingen större skada skedd.  






måndag 6 juni 2016

I Jönköping

Visst är det en brist att Bloggaren aldrig besökt Jönköping. Eller var, för nu är även den geografiska försummelsen tillrättad. Hur var det nu då? Föll Jönköping Bloggaren på läppen? Jovars, trots att besöket på Tändsticksmuseet sköts på framtiden hängs det inte med sagda läpp. Nästan lika fin hamn som hemma i Hjo, och med Vätternabborre i Fish'n Chipsen på Bishops Arms är det synd att klaga. Vätternabborre? Ja, eller vad det var, gott i alla händelser.

Jo, i Jönköping kan Bloggaren tänkas bosätta sig på ålderns höst. Och skaffa sig sittplatsabonnemang på Södras allsvenska hemmamatcher. Ifall de orkar hänga kvar där uppe till dess. Jaså, så pass? Jo, och hustrun flyttar in på Rosariet. Mer eller mindre.

Bloggaren ska även flytta till Vadstena och Gränna. Så är det sagt. Och till Visingsö. Så det blir ett evigt rännande runt Vättern på gamla dar.

Och hunden skötte sig bra? Exemplariskt, han älskar Vätternabborre. Fast han har visst fått Arja Saijonmaa på hundhjärnan. Sjunger i buren hela vägen hem: Vem är tu? / Vem är ja / Levande tjarader / Högt över havet... Osv. Eller om det var Bloggaren, stilig kvinna hur som haver, Arja.




fredag 3 juni 2016

Hemma på Västergatan

Efter en frukost på kaffe, danskt rågbröd, salami och oeuf dur mayonnaise befinner sig Bloggaren på topp. Och efter en ostörd titt i morgonbladet blir ingenting sämre. Dags att kavla upp ärmarna och ta krafttag, (krafttag, ett Löfvenskt politiskt nyord, liksom där nere, som mestadels betyder EU) ifall man har några, ärmar alltså. Dagens id och strävan består i att bevattna jordgubbsplantorna, en, två och tre kannor och gånger. Så var det med det. Sedan skvätter vi några droppar ättika på flugorna i komposttunnan, som märkligt nog inte fått fart på äggkläckeriet än. Och inte ska heller, om Bloggaren får bestämma. Alltid är det något.

Jobba inte ihjäl dig nu, säger Bloggaren till sig själv. Sätter sig ner och pratar med sina potatisar i tunna. - Värst vad ni växer och står i.

Och i skuggan under det falska franska sjunger Hjo-Hjo: Och inget röka, inget jopp / ikväll ja, ikväll ja, är tålamodet slut / bididatt bombom, bididatt bombom, bidibidibididatt, bididatt... Som den värsta Arja S.

Imorgon drar Bloggaren till Jerusalem. Och kollar in Vättern från nederkanten. Så att inte vattnet rinner över.




onsdag 1 juni 2016

Att skriva vackert om Hjo

Har Bloggaren betalt för att skriva vackert om Hjo? Eftersom han ovillkorligen måste tjöta hela tiden. Om Hjoån och hamnen och Vättern. Nix, sa assistenten, hårt och brutalt / inte ett rött öre blir här utbetalt. Bloggaren står fri och oberoende. Vackert kan det vara ändå.

I Stadsparken tillexempel. Särskilt en dag som denna, då den befolkas av två stiliga herrar i sina bästa år. Spatserande Vätternstranden fram. Småvisslande. Eller hoppande. Den ene även i sjön, i 14 badande grader.

Sedan är Bloggaren himla glad över att han inte slagit sig ner i Rimbo eller Övre Soppero. Det kan också spela in.

Fast nu får vi skynda oss hem Hjo-Hjo, och slå omkull oss i hängmattan. Och dricka fläderblomssaft med sugrör. Passa på så länge vädret håller i sig. Eller hur var det nu med avenbokshäcken? Skulle den rensas från gräs och ogräs? Tro? Det kan Bloggaren rakt inte komma ihåg. Men det låter som ett vanskligt göromål i värmen. Och så är det en dag i morgon också. Förmodligen.