söndag 17 september 2017

Äpplen och kir.

Så här är det: en äkta kir är gjord på cassis, plus alligoté. Vill man ha en Kir Royal tar man en crémant istället, lämpligen en crémant de bourgogne. Fast Bloggaren är inte så kräsen av sig, det funkar med vilket vitt vin som helst, bara det är tillräcklig surt.

Bloggaren frestas säga att ingen vann kir-tävlingen. Men det vore orättvist, grannen visste faktiskt. Så vi ses väl snart över en kir, äkta eller oäkta, i baren på Malmgatan.

Och på Västergatan hjälper Hjalmar morfar med äppelplockningen. Det som äppel-päppel-premier cru ska bli. - Ta den, moffa. Ta den!

Ja du, Hjalmar, säger morfar. Om det vore så enkelt. Om vi ska kunna behålla vår premier cru-status får vi vara noga med terroiren och bara plocka äpplen i söderläge. Bästa jordmånen ger kalksten, flinta och lerjord. Och sur granit. Men sandjorden i Hjo lär också vara fin, har Bloggaren hört. Fungerar även till äppelkompott.

Bien sûr! Säger Hjalmar, som börjar bli rätt slängd på Hjos klimat- och odlingsförhållanden. För att inte tala om franskan.

Och bara för att Hjo-Hjo ska få vara med på ett hörn, och inte surna till, publiceras även en fin bild på vår svarta pärla.





18 kommentarer:

  1. Så Hjalmar har hunnit bli så stor att han kan bistå med äppelplockningen! Tiden den går och om en månad gör vårt första barnbarn entré... Ja, vi längtar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han åt äpplen med god aptit för en månad sedan. Och var de sura...

      Radera
  2. Hej du.Hildegard hade min fru som andra namn,men hon tyckte inte om det,,någon annan med namnet känner jag inte..Undrar vad den svarta pärlan gjort som ser så moloken ut..Haé Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den svarta pärlan vill smaka limpsmörgås med ost.

      Radera
  3. Tycker absolut att det är rättvist att pärlan får vara med på bild!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det någonstans han ska vara med så är det överallt.

      Radera
  4. Jag har haft en bra söndag .
    Jag hoppas att du också har haft en bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En hundgångarsöndag, det är väl det enda. Men det räcker väl?

      Radera
  5. Vi svarta pärlor älskar ostmackor - och biff... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett alldeles korrekt påstående, hälsar Svarta pärlan från Hjo.

      Radera
  6. Jaha, då vet vi allt om kir. :)
    Trevligt att kunna plocka egna äpplen. Det gjorde vi varje höst i trädgården i Enebyberg.
    Roligt att se Hjo-Hjo - var ett tag sedan.
    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ett gott äppelår i år. De flesta hade bättre förra året och just inget nu. Så jag klagar inte. Undrar bara varför. På samma gata och allting.

      Radera
  7. Kir Royal! Så länge sen, och sååå gott! Onödigt att det var så länge sen, faktiskt :-)

    SvaraRadera
  8. Jag skrattar gott åt kommentarerna och framför allt åt svaren på dessa! Att Hjalmar är försigkommen visste jag redan. Klart med en morfar som hans!
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morfar och Hjalmar blir ett fint par i Frankrike så småningom. Ätandes underbara franska desserter veckan lång.

      Radera
  9. Vad stor lille Hjalmar har blivit, ja fort går det!
    Så du gör Kir. Låter gott. Och Hjalmar hjälper till, härligt, det ska böjas i tid.
    Jag har ju varit en kik in i Alsace och där var det vint och fint, jag menar fyra flaskor fick följa med hem, med grannaste etikett.
    Hjo-Hjo ser bedjande ut. Han fick väl ett äpple?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alsacevin säger man inte nej till. Hjo-Hjo gillar ostmacka bättre än äpplen. Varje morgon får han smaka.

      Radera